Λογοθεραπεία

Στόχος της λογοθεραπείας είναι η έγκαιρη διάγνωση, η πρόληψη και η αποκατάσταση των διαταραχών που σχετίζονται με τον λόγο, την ομιλία και την επικοινωνία, τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες.

Ένα παιδί, για διάφορους λόγους, μπορεί να παρουσιάσει καθυστέρηση ή απόκλιση από τη φυσιολογική πορεία της γλωσσικής ανάπτυξης. Οι γονείς συχνά, δε γνωρίζουν σε ποια χρονική στιγμή μπορεί το παιδί να χρειάζεται λογοθεραπευτική παρέμβαση. Όταν όμως υπάρχουν αμφιβολίες ή ανησυχία για την εξέλιξη του παιδιού, καλό είναι να πραγματοποιείται το συντομότερο αξιολόγηση, προκειμένου να εκτιμηθεί αν υπάρχει ανάγκη παρέμβασης ή αν θα χρειαστεί να γίνει παρέμβαση στο μέλλον

Είναι γεγονός ότι κάθε παιδί είναι διαφορετικό και γι’ αυτό μπορεί να υπάρξει κάποια διακύμανση σχετικά με το χρόνο που κατακτά κάποια δεξιότητα, ωστόσο ο μέσος όρος σημαίνει κάτι και ειδικά αν έχει περάσει εξάμηνο και το παιδί δεν παρουσιάζει πρόοδο, τότε θα πρέπει να υπάρξει προβληματισμός.

Λογοθεραπεία είναι η επιστήμη που μελετά:

 

 διαταραχές στην ομιλία (δυσκολία στην άρθρωση),

 διαταραχές στην ροή του λόγου (δυσλεξία, τραυλισμός , ταχυλαλία, αφωνία κτλ) ,

διαταραχές στην επικοινωνία

καθώς και διαταραχές μάσησης και κατάποσης.

Ο ρόλος του προγράμματος

Ο ρόλος της λογοθεραπείας είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τα παιδιά. Η ενασχόληση ενός λογοθεραπευτή με ένα παιδί , συμβάλλει στην ομαλή ανάπτυξη του, καθώς η επικοινωνία ιδιαίτερα στα πρώτα χρόνια του παιδιού, είναι ένας πολύ καθοριστικός παράγοντάς για την εξέλιξη υγιούς προσωπικότητας.