Σχετικά άρθρα από τα Λογοθεραπευτικά κέντρα Μαθητεία μεταγνώση στο Ψυχικό & στη Νέα Κηφισιά

 
 
Τρόποι ενίσχυσης των γλωσσικών δεξιοτήτων στους πρώτους μήνες
 
  • Ανταποκριθείτε στο μωρό σας όταν κλαίει. Το κλάμα είναι η πρώτη μορφή επικοινωνίας του μωρού.. Όταν ανταποκρίνεστε στις κραυγές ή το κλάμα τους, τα μωρά μαθαίνουν ότι ο κόσμος είναι ένα ασφαλές μέρος όπου μπορούν να εκφράζουν και να καλύπτουν τις ανάγκες τους.
  • Να μιλάτε με το μωρό σους. Τα μωρά ξεκινούν τις δεξιότητες ‘συνομιλίας’ περιμένοντας τη σειρά τους. Ξεκινούν να βγάζουν ήχους, σας κοιτούν και σας περιμένουν. Όταν βγάλετε κι εσείς παρόμοιους ήχους, επαναλαμβάνουν.
  • Μιλήστε φυσικά στο μωρό σας. Τα μωρά μαθαίνουν τη γλώσσα μας αποκτώντας εσωτερικό λόγο. Καταλαβαίνουν παρόλο που δεν έχουν ακόμα αποκτήσει το μηχανισμό ομιλίας. Πολλές φορές καταλαβαίνουν τι λέτε ακόμα κι αν το λεξιλόγιό τους δεν έχει αρκετές λέξεις.Το γλωσσικό περιβάλλον του μωρού πρέπει να είναι πλούσιο.
  • Μιλήστε με το μωρό σας σχετικά με αυτό που κάνετε μαζί του και περιγράψτε το. Για παράδειγμα όταν το μωρό σας πιάνει το χέρι του, μπορείτε να πείτε, «ωχ, είναι το χέρι μου μου» ή όταν βλέπετε το παιχνίδι του που ασχολείται ‘’τι ωραίο φορτηγό έχει μαύρες ρόδες και μεγάλη καρότσα’’ κλπ
  • Περιγράψτε και την ενέργεια που κάνετε όταν βρίσκεστε στο οπτικό του πεδίο και σας παρακολουθεί ‘’Πάω στο δωμάτιο να φέρω το μαξιλάρι’’.Το παιδί διδάσκεται μέσα από τη συζήτηση τη γλώσσα αλλά ενεργοποιούνται ταυτόχρονα και όλα τα κέντρα στον εγκέφαλο που είναι υπεύθυνα για την ανάπτυξη της ομιλίας.
  • Επαναλάβετε την διαδικασία αλλαγής της πάνας ώστε να αυτοματοποιηθεί στον εγκέφαλο του ότι ‘’βγάζουμε την πάνα γιατί είναι λερωμένη’’.
  • Κλείστε το tablet και την τηλεόραση. Από πρόσφατες έρευνες που έχουν γίνει η τηλεόραση ευθύνεται για τη διάσπαση προσοχής που προκαλείται αργότερα στην προσχολική και σχολική ηλικία
  • Ψάξτε για βιβλία με φωτογραφίες ή εικόνες που έχουν μεγάλες φιγούρες και έντονα χρώματα. Τα βιβλία ανοίξτε τα και βοηθήστε το παιδί σας να γυρίζει όπως μπορεί τις σελίδες
  • Και φυσικά τραγουδήστε του , χορέψτε του,κάντε του αστεία, διαβάστε του παραμύθια ,δείξτε του εικόνες με αντικείμενα καθημερινά, πείτε του την χρήση τους.

Πάνος Χριστοφιλέας
Ειδικός παιδαγωγός/Λογοπεδικός
 
 
 
Διαταραχή Αισθητηριακής Επεξεργασίας
 
Δυσαναγνωσία & Τρόποι Αντιμετώπισης στο Σπίτι
 
Σκέψεις για τη Λογοθεραπεία από την Ελπίδα Τζίβα
 
Σύνδρομο Asperger
 
Εργοθεραπεία
 
Ο αδερφός μου ο Αντρέας, ένα παιδί με δυσλεξία και ΔΕΠΥ
 
Μαθησιακές δυσκολίες